لوله داربستی چیست؟

لوله داربستی چیست؟

در این مقاله می‌خواهیم به این موضوع بپردازیم که لوله داربستی چیست؟ چه کاربردی دارد و چطور می‌توانید این لوله داربست ها را تهیه کنید. کاربرد داربست‌ها بسیار زیاد است و در ساختمان سازی، هنگام رنگ زدن دیوارها و قرار گیری در ارتفاع، در سازه‌های صنعتی و … به کار می‌رود. لوله‌های این داربست‌ها اندازه‌های مختلف دارند که در ادامه به معرفی آنها می‌پردازیم.

فهرست مطالب:

  • آشنایی با لوله داربستی
  • انواع لوله‌های داربستی
  • عوامل موثر بر قیمت لوله داربستی
  • ابعاد مختلف لوله داربستی
  • لوله داربستی چیست؟
  • انواع داربست
  • داربست مثلثی
  • داربست چکشی ستاره
  • داربست چکشی کاسه‌ای
  • معرفی اجزای داربست
  • انواع بست‌های داربست
  • خرید داربست لوله‌ای
  • نتیجه گیری

آشنایی با لوله داربستی

لوله داربستی توسط کارخانه‌های مختلفی تولید می‌شود. از درون این لوله‌ها مایعی عبور نمی‌کند و در نتیجه لزوم انجام انواع تست‌ در زمینه خوردگی و ….. وجود ندارد و فرایند تولید آن‌ها آسان است. کارخانه‌های اصفهان، قم و تهران اقدام به تولید لوله‌های داربستی می‌کنند و از این لوله‌ها براس ساخت انواع داربست استفاده می شود.

انواع لوله‌های داربستی

ظاهر لوله‌های داربستی به شکل یک لوله سیاه فلزی است که طول آن ۳ تا ۶ متر است. این لوله‌ها با استفاده از ورقه های سیاه نورد گرم تولید می‌شود و اتصالات مخصوص به خودش را دارد(بست داربست). این لوله‌ها همراه با اتصالاتشان شکل یکپارچه را تشکیل می‌دهند و با اجرای آن بر روی سازه ها به راحتی استفاده می‌شوند. جنس این لوله‌ها از فولاد و گالوانیزه است و در دو مدل درزدار و بدون درز ساخته می‌شوند.

ایمنی لوله‌های بدون‌درز بیشتر است و طبیعتا قیمت بالاتری هم دارند. این لوله ها به اصطلاح به دو دسته سبک و سنگین نیز تقسیم میشوند. ضخامت لوله‌هایی که برای داربست ها استفاده می‌شود ۲، ۵/۲، ۳ و ۴ میلی‌متر است که استفاده از لوله‌های با ضخامت ۲ و ۵/۲ میلی‌متر متداول‌تر است.

عوامل موثر بر قیمت لوله داربستی

در پاسخ به این سوال که لوله داربستی چیست و چه عواملی بر قیمت آن تاثیرگذار است می‌توان به مواردی که در زیر آورده شده است اشاره کرد.

  1. جنس لوله
  2. وزن و ضخامت لوله
  3. سایز لوله و قطر داخلی و خارجی آن

مهم ترین دلایل این ها هستند و در کنار اینها کارخانه تولید کننده و همینطور عرضه کننده این لوله ها نیز بر قیمت لوله داربستی تاثیر گذار خواهد بود

ابعاد مختلف لوله داربستی

لوله‌های داربستی ابعاد مختلفی دارند که در ادامه این ابعاد مختلف را آوردیم.

قطر خارجی ۳/۴۸ میلی‌متر، ضخامت دیواره در ابعاد ۲ و ۵/۲ میلی‌متر ساخته می‌شود و طول این لوله‌های داربستی تا ۶ متر است.

داربست چیست؟

داربست ها سازه‌های فلزی هستند که توسط اتصالات فلزی و بست بهم متصل می‌شوند و به طور موقت برای دسترسی به نقاط کور و مرتفع در ساختمان سازی به کار می‌روند. نصب داربست‌ها بسیار مهم است و حتما باید از محکم بسته شدن اتصالات مطمئن شوید تا اتفاق ناگواری رخ ندهد. برای ساخت داربست‌ها معمولا از لوله‌های فولادی (لوله 5) استفاده می‌شود و ضخامت این لوله‌ها ۲ تا ۴ میلی‌متر است. انواع بست‌هایی که برای اتصال لوله‌‌های داربست‌ استفاده می‌شود شامل بست دو پیچ، چهار پیچ، آهنگیر و … است.

انواع داربست

برای اینکه داربست را خوب بشناسیم باید اجزای تشکیل دهنده آن را بدانیم و چه مدل‌هایی دارد ابتدا باید بدانیم که این داربست‌ها دو نوع هستند.

  • داربست ثابت
  • داربست معلق

داربست ثابت از اتصال لوله‌های داربستی به یکدیگر ساخته می‌شود و روی زمین قرار می‌گیرد و لوله‌های معلق به دیوار ساختمان تکیه داده می‌شود. سکوی پیش‌ آمده نام دیگر داربست معلق است و در جاهایی که امکان نصب داربست روی زمین ممکن نباشد از داربست معلق استفاده می‌شود.

داربست‌های ثابت در انواع مثلثی، چکشی ستاره و چکشی کاسه‌ای به کار می‌روند. معرفی این داربست‌ها در زیر آورده شده است.

داربست مثلثی (اسکافل)

اسکافلد یا داربست مثلثی از فریم‌های مثلثی تشکیل شده است که نر  و ماده دارند و ازاین  طریق بهم متصل می‌شوند. از مزایای این مدل داربست این است که به راحتی باز و بسته می‌شود و برای نصب به کارگر ماهر نیازی ندارد.

داربست چکشی ستاره

در این داربست از مهار افقی و پایه عمودی استفاده می‌شود و استفاده از این نوع داربست مزایای زیادی دارد که از آن میان می‌توان به عدم نیاز به مهار بندی در ارتفاع زیاد نام برد. همچنین باز و بسته شدن این داربست‌ها بسیار راحت است و نیاز به آچار ندارد.

داربست چکشی کاسه‌ای

مهارهای افقی و پایه‌های عمودی این داربست را تشکیل می‌دهند و برای داربست بندی نمای ساختمان به کار می‌روند.

معرفی اجزای داربست

اینکه لوله داربستی چیست موضوع مهمی است. اما باید بدانیم که داربست‌ها از چه اجزایی درست شده‌اند. داربست‌ها دارای اجزای مختلفی هستند و در ادامه به معرفی آن‌ها پرداختیم.

لوله‌های سرتاسری: اینها لوله‌های افقی هستند که داربست‌ها را در طول مهار می‌کنند و برای ایجاد فضا جهت قرار دادن تخته برای ایستادن روی آن به کار می‌روند.

لوله‌های زیر تخته‌ای: جهت ایجاد تکیه‌گاه روی داربست استفاده می‌شوند و قابلیت این را دارند که به طور سرتاسری بر روی داربست قرار بگیرند.

ستون داربست: ستون داربست یک میله عمودی است که استحکام داربست را تامین می‌کند. وظیفه ستون داربست انتقال بار و وزن داربست به زمین است.

لوله‌های شمعی: این لوله‌ها روی ساختمان مجاور و زمین قرار می‌گیرد.

لوله‌های قطری: این لوله‌ها برای حفظ تعادل و جلوگیری از حرکت داربست در قطر داربست فلزی قرار می‌گیرند.

قید دیواره : از این قیدها برای مهار داربست به ساختمان استفاده می‌شود. روش کار به این شکل است که قید دیواره درگاهی که در واقع نوعی لوله است در میان دو سطح و به طور منظم بین دیوار و پنجره قرار می‌گیرد و کاملا کوبی می‌شود.

قید: قید هم لوله  است و برای اتصال قید درگاهی به داربست به کار می‌رود.

کفشک پایه: این کفشک‌ها از چوب تهیه می‌شوند و برای قرار گرفتن زیر کفشک‌های فلزی در سطوح ناهموار به کار می‌روند. طول این کفشک‌ها ۶۰ سانتی‌متر است و عرض آن‌ها ۵/۲۲ تا ۲۵ سانتی‌متر است و دارای ضخامت ۸/۳ و ۳/۶ سانتی‌متر هستند.

مغزی: برای اتصال لوله‌های داربست استفاده می‌شود.

کاور (توری محافظ): برای پوشش قسمت‌های بیرونی اتصالات به کار می‌رود.

انواع بست‌های داربست

1-بست دو پیچ: از این بست برای اتصال لوله‌های داربست به صورت تقاطعی استفاده می‌شود. وزن تقریبی این بست ۱۴۰۰ گرم است و برای اتصال لوله‌ها فقط از دو پیچ استفاده می‌شود و زمان کمی برای اتصال لازم است.

2-بست چهار پیچ: وزن این بست ۱۳۰۰ تا ۱۶۵۰ گرم است و برای نصب احتیاج به دو برگه، چهار عدد پیچ T، چهار مهره و چهار واشر است.

3-بست گردان: این بست اجازه می‌دهد تا دو لوله متقاطع روی هم حرکت کنند. به این بست، بست ۳۶۰ هم می‌گویند .بست گردان دارای مدل‌های دو پیچ، چهار پیچ، شش پیچ و هشت پیچ است. از این بست  در صنایع پتروشیمی و پالایشگاه استفاده زیادی می‌شود.

خرید لوله داربستی

اینکه لوله داربست چیست و مشخصات لوله داربستی چه چیز هایی هستند موضوعی است که به تفصیل به آن پرداختیم. اگر قصد خرید لوله داربستی دارید ابتدا باید مکان مورد نظرتان را خوب بررسی کنید و بهترین نوع داربست که برای کار شما مناسب است را انتخاب کنید. با خرید از شرکت‌های سازنده می‌توانید از خدمات پس از فروش آن‌ها نیز بهره‌مند شوید. قیمت داربست هم با توجه به متراژ مورد نیاز شما محاسبه و مشخص می‌شود.

مشخصات فنی لوله داربست

دو نوع لوله فولادی برای ساخت داربست استفاده می‌شود، قطر نوع اول 48 میلی‌متر و ضخامت دیوار آن 3.5 میلی‌متر است. قطر نوع دوم 51 میلی‌متر و ضخامت دیوار آن 3 میلی‌متر است. با توجه به ساخت اتصال دهنده‌های فولادی داربست مشخصات فنی ایمنی JGJ 10-2011، لوله داربست باید از استاندارد ملی فعلی (لوله فولادی درز مستقیم) GB/T13793 یا «لوله جوشی تحویل مایع فشار کم»  GB/T3091مشخص شده در لوله فولادی معمولی Q235 استفاده شود. کیفیت لوله فولادی داربست باید با استاندارد ملی فعلی (فولاد ساختاری کربن) GB/T700 در مفاد فولاد درجه Q235 مطابقت داشته باشد. لوله داربست باید از لوله فولادی Φ48.3 × 3.6 استفاده کند. حداکثر کیفیت هر لوله فولادی نباید بیشتر از 25.8 کیلوگرم باشد.

ویژگی‌های لوله داربست

در ساخت بیشتر داربست‌ها از لوله‌های بامبو یا لوله فولادی استفاده می‌شود. استفاده از لوله‌های بابمبو در قدیم رواج بیشتری داشته اما امروزه 99 درصد داربست‌ها با لوله فولادی بسته می‌شوند. استفاده از لوله داربست فولادی در ساخت و ساز مدرن، برای پاسخگویی به نیازهای کارگران عامل رواج بیشتری نسبت به گذشته پیدا کرده است. این مدل داربست‌ها از ویژگی‌هایی همچون دوام و مقاومت بالا در برابر ضربات وارده برخوردار هستند و همین باعث شده تا ایمنی کار با آن‌ها زیاد باشد.بهترین انتخاب لوله فولادی به ویژگی‌های ظاهری آن ارتباط مستقیم دارد. لوله فولادی با کیفیت سطح صاف، بدون ترک، بدون خمش و زنگ زدگی داشته و کاملا با استانداردهای ملی مربوطه مطابقت دارد.

لوله داربست دارای مشخصات مختلفی است که با توجه به قطر می‌توان آن را به Φ3.0، Φ2.75، Φ3.25 و Φ2.5  تقسیم کرد.

طول لوله داربست نیز دارای مشخصات متنوعی است. طول 1 تا 6 متر و نیم از اندازه‌های رایج برای طول لوله است که متناسب با نیاز مشتری می‌تواند متفاوت باشد.

 ضخامت لوله داربست به طور کلی 2.4-2.7 میلی متر و قطر آن 48 میلی متر است.

مواد لوله داربستQ195،Q215  و یا Q235 است.

اجرای لوله داربست استاندارد SY / T5768-95 و GB / T3091-2001ست

وزن قفسه استاندارد ملی 0.00384 تن در متر است

 وزن واقعی کل لوله: طول لوله فولادی 0.00384X. است

مزایای استفاده از لوله داربست فولادی

ظرفیت باربری آن‌ها زیاد است. در شرایط استاندارد تک لوله ظرفیت تحمل ستون تا 15KN~35KNرا دارند.

مونتاژ و حداسازی این مدل لوله‌ها ساده است و در زمان نصب بسیار انعطاف‌پذیر هستند.

هزینه داربست بندی با استفاده از لوله داربست فلزی نسبت به سایر مدل‌ها بسیار کمتر است.

نتیجه‌گیری:

داربست‌ها انواع مختلفی دارند که آنها را کامل بررسی کردیم در هنگام خرید داربست بهتر است نوع بدون درز را انتخاب کنید چون ایمنی بیشتری دارد. در هنگام نصب داربست‌ها نیز تمام نکات ایمنی را رعایت کنید. اگر اتصال داربست‌ها به خوبی انجام نشود ممکن است خسارات جبران ناپذیری را ایجاد کند. برای خرید بست داربست و لوازم داربست می‌توانید به صورت حضوری یا مجازی از شرکت داربست آریا اقدام به خرید کنید.

2 نظر

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

× پیام در واتساپ